De gezonde voordelen van kraanwater

Blog
5
 min
-
-

Wat zijn de gezonde voordelen van kraanwater?

Wij hebben 10 gezondheidsvoordelen op een rijtje gezet waarom water drinken zo belangrijk voor je is.

1. Water houdt het vocht balans op peil

Je verliest elke dag vocht door je dagelijkse activiteiten. Het is belangrijk om dat ook weer aan te vullen. Logischerwijs doe je dat door voldoende te drinken. Er zit ook wel vocht in eten, bijvoorbeeld watermeloen of komkommer, maar met drinken vul je je vochtbalans het snelst bij.

Als je teveel vocht verliest zonder het bij te vullen, maak je minder urine aan en je krijg een dorstgevoel. Dat is een teken van je lichaam om aan te geven dat je meer moet drinken om de vocht voorraad aan te vullen.

2. Water vermindert vermoeidheid

Water drinken is een van de eenvoudigste manieren om vermoeidheid te verminderen. Uitdroging wordt ook in verband gebracht met een negatieve stemming, vermoeidheid en verwarring. Water is een goed middel om je vermoeidheid aan te pakken en weer positief en fris de draad op te pakken.

3. Water verlaagt de bloeddruk

Voldoende water drinken is één van de makkelijkste manieren om je bloeddruk te verlagen. Als je niet genoeg water drinkt, houd je lichaam natrium vast. Dat doet je lichaam omdat er een tekort is aan vocht en op die manier maximaliseert je lichaam het vocht wat er nog wel is.

Uitdroging zorgt ervoor dat bloedvaten samentrekken, waardoor je lichaam vocht kan besparen. Je zal dan minder zweten en plassen. Echter moet je hart dan ook harder werken en zal je bloeddruk stijgen.

4. Water balanceert de calorieverwerking

Ten eerste bevat water géén calorieën. Daarnaast helpt het je om calorieën te verbranden en vermindert het, indien je het voor je maaltijd neemt, deels je eetlust. Dit vermindert de calorie-inname, wat kan leiden tot gewichtsverlies. Als je in plaats van frisdrank of andere suikerhoudende dranken water drinkt is de winst optimaal. Verwacht alleen niet dat je na een week slank bent. Voor gewichtsverlies zal je iets meer moeten doen. Denk aan gezond eten en voldoende beweging.

5. Water stimuleert het brein

Je hersenen bestaan voor 80% uit water. Als je het maximale uit je brein wilt halen, dan is water drinken het beste. Lees hier waarom kraanwater goed is voor je brein. Het drinken van 8 tot 10 glazen water per dag kan je cognitieve vaardigheden verhogen met 30%. “Bijna 80 procent van onze hersenen bestaan uit water, dus het is belangrijk dat je er genoeg van binnen krijgt”, verklaart hoofdonderzoeker van de Universiteit van East London, Caroline Edmonds. Dus als je veel water drinkt krijgen je hersenen alles wat ze nodig hebben om goed te functioneren. Als je te weinig water drinkt, kan het als gevolg hebben dat je mentaal minder goed functioneert.

6. Water smeert de gewrichten

Wist je dat gewrichtspijn kan worden verergerd of zelfs veroorzaakt door uitdroging? Het kraakbeen tussen je gewrichten is een soort kussentje. Kraakbeen bestaat uit een bepaald soort vocht of gel en dat bestaat weer voor 60% uit water. Vooral wanneer het al beschadigd is, is het belangrijk om voldoende te drinken, zodat je lichaam vocht kan aanmaken voor je gewrichten.

7. Water verwijdert gifstoffen

Water spoelt gif en afvalstoffen uit je lichaam en transporteert voedingsstoffen. Het is een natuurlijk glijmiddel dat je dikke darm vochtig houdt. Hierdoor verzacht ontlasting bijvoorbeeld. Ook onze nieren zijn afhankelijk van water om de gifstoffen te verwijderen. De nieren halen afvalstoffen uit ons bloed en filteren de giftige stoffen. Deze plas je weer uit. Elke dag genoeg drinken is dus essentieel voor ons. Lees hier verder hoeveel water je per dag mag drinken.

8. Water verhoogt de productiviteit

Wanneer je dorst hebt, sturen je hersenen een boodschap naar je lichaam dat je dorst hebt. Zodra je water drinkt bevrijd je als het ware je lichaam van die boodschap. Daarmee verbeter je direct het vermogen om beter te denken, te functioneren en te presteren. Onderzoeken laten zien dat als je al voor 1% uitdroogt, je 12% minder productief bent. 3 tot 4 procent uitdroging zorgt voor een daling van 25 tot 50 procent van je productiviteit.

9. Water verbetert je huid

Wanneer je een droge huid hebt, geeft het drinken van water meer vocht. Ook kan het symptomen van acne verlichten, omdat water, zoals hierboven beschreven, gifstoffen beter helpt verwijderen. Genoeg water drinken helpt bij een sprankelde huid met een gezonde gloed.

10. Water als brandstof voor je spieren

Water is een van de meeste voorkomende voedingsstoffen in je lichaam en helpt bij de groei en ontwikkeling van spieren. Het helpt bij het opbouwen van spieren. In water vinden de energiereacties plaats, die je gezondheid, uithoudingsvermogen, brandstof en spieropbouw stimuleren. Zo transporteert het voedingsstoffen naar je spieren en neemt het de afvalstoffen weer mee. Zorg dus altijd dat je genoeg water drinkt.