Hoeveel liter water mag je per dag drinken?

Blog
6
 min
-
-

Hoeveel liter water mag je per dag drinken?

Begin ’s ochtends met 2 glazen water op nuchtere maag om het waterverlies tijdens 8 uur slaap weer aan te vullen. Drink vervolgens 3 glazen water in de middag en 3 glazen water in de avond. Wanneer je een dorstgevoel krijgt, kom je eigenlijk al 2-3 glazen water tekort.

Meestal drink je dan 1 glas water, maar je laat je lichaam achter met 2 glazen minder dan het op dat moment nodig heeft. Drink dus elke dag genoeg water. Naast dat het belangrijk is voor je gezondheid, helpt het ook met je concentratie.

Een Zereau Drinks tappunt op het werk zorgt ervoor dat er meer water wordt gedronken. 

Hoeveel water zit er in onze dagelijkse voeding?

In een dagelijks voedingspatroon zit ongeveer 0,8 liter water. Dit is dus vocht dat je binnenkrijgt zonder te drinken. Deze 0,8 liter komt boven op de benodigde twee liter water per dag.

Water of vocht?

Waarom moeten we water drinken in plaats van andere dranken? Want uiteindelijk zijn deze ook gemaakt van water en lessen ze de dorst, toch? Klopt. Maar water en vocht zijn voor de chemische samenstelling van ons lichaam twee verschillende dingen. Ons lichaam heeft water nodig en er is geen vervanging mogelijk voor water.

Door chemische toevoegingen zijn gefabriceerde dranken niet hetzelfde als water. Deze kunnen de werking van ons centrale zenuwstelsel veranderen. Daarom zijn frisdranken, alcohol, en vruchtensappen niet hetzelfde als, en geen vervanging voor water. Zorg er dus voor dat je genoeg water drinkt om goed te blijven functioneren.

Te veel water per dag drinken is niet goed

Je lichaam kan te veel water niet aan. De nieren kunnen ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Als je meer dan dit drinkt, dan wordt de zoutbalans verstoord en dan kunnen je hersencellen uitzetten. Dit komt doordat ze meer water opnemen dan ze gewend zijn. Hoofdpijn is een voorteken hiervan.

Je hersenen zetten uit en drukken daardoor tegen je zenuwen aan. Er kan zelfs een zuurstofgebrek ontstaan doordat je bloedcellen je bloedvaten dichtdrukken. Je kan hierdoor het bewustzijn, of in een extreem geval, je leven verliezen.

Drink de juiste hoeveelheid water

Met de roestvrijstalen Zereau Drinks | KRNWTR+ waterfles drink je altijd voldoende water. Thuis of onderweg. Met de bovenstaande formule (30ml water per kg lichaamsgewicht) en onze 500ml waterfles, zorg je er makkelijk voor dat je genoeg water drinkt op een dag.

Houd wel rekening met kopjes koffie en thee zonder suiker, sojadrink en zuiveldranken. Deze helpen namelijk ook met je vochtbalans op peil te houden. Een combinatie tussen deze dranken is het beste om goed gehydrateerd te blijven. Ook met de Zereau Drinks waterkan kan je je waterinname goed bijhouden. Met één kan heb je namelijk al 1 liter binnen!

Met een watertap van Zereau Drinks kan je gedurende dag genoeg water drinken.

Waarom moet je elke dag voldoende water drinken?

1. Je concentratie verbetert

Bijna 80% van onze hersenen bestaat uit water. Dus, als je hersenen voldoende gehydrateerd zijn, kan je je beter concentreren. Ook heeft water een positieve invloed op de reactiesnelheid van mensen. Met 8 tot 10 glazen water per dag kan je je cognitieve vaardigheden verhogen met 30%. Je hersenen hebben dus genoeg water nodig om goed te functioneren. Als je te weinig water drinkt, kan het als gevolg hebben dat je mentaal minder goed functioneert.

2. Je krijgt meer energie

Dehydratie is dé oorzaak van vermoeidheid overdag. Probeer daarom de volgende keer als je ’s middags inkakt en je een middagdutje wil doen, een glas kraanwater te drinken. Het kan ervoor zorgen dat je je werk beter doet, of in ieder geval voorkomen dat je slecht presteert op werk. Slechts 2% uitdroging kan er al voor zorgen dat je moeite hebt met je kortetermijngeheugen en met je focus op je computerscherm.

3. Het vermindert stress 

Stress veroorzaakt uitdroging en uitdroging veroorzaakt stress. Als je op zoek bent naar een manier om kalmer door het leven te gaan, probeer dan eens wat meer kraanwater te drinken. Dat klinkt simpel, toch? Het verband tussen water en stressvermindering is al regelmatig vastgesteld. Al onze organen hebben namelijk water nodig om te functioneren. Als je niet genoeg water drinkt, dan functioneert je lichaam niet goed.

4. Je wordt gezonder
Voldoende water drinken voorkomt hoofdpijn en het heeft een positieve invloed op je stofwisseling. Met water zuiver je je lichaam van afvalstoffen.

5. Je huid wordt mooier
Een mooie huid, wie wil dat nou niet? Drink voldoende kraanwater en het Axe-effect komt vanzelf goed. Gebruik hierbij liever geen plastic fles, maar drink water uit een glas of rvs. Alleen glas en roestvrijstaal geven geen chemicaliën af aan het water en zijn bacterievrij.

Hoeveel vocht verliezen we eigenlijk?

Iedere dag verlies je op verschillende manieren vocht. Een volwassene verliest ongeveer een halve liter water via de huid. Wanneer het erg warm is of bij het sporten neemt dit uiteraard toe, aangezien je meer gaat zweten. Door je metabolisme verlies je zo’n 0,3 liter per dag. Je verliest ook vocht door te ademen en met ontlasting. Dit is ook weer een halve liter per dag. Daarnaast moet je iedere dag een halve liter urine aanmaken om schadelijke stoffen af te voeren uit je lichaam. Dit komt in totaal uit op minstens 1,8 liter vocht die je per dag verliest.

Vrouwen hebben minder vocht nodig
Het lichaam van een vrouw bestaat voor ongeveer 52% uit vocht en dat van mannen voor 63%. Baby’s bestaan zelfs voor 75% uit vocht. Doordat vrouwen gemiddeld een hoger vetpercentage hebben, bestaat hun lichaam voor een kleiner gedeelte uit vocht. Om deze reden hebben vrouwen over het algemeen minder vocht nodig.

Wanneer heb je meer vocht nodig?
Er zijn momenten wanneer je meer vocht dan de dagelijkse standaard hoeveelheid nodig hebt. Als je zwanger bent heb je bijvoorbeeld meer vocht nodig. Ook als de baby geboren is en je borstvoeding geeft, dan heb je zo’n 2 tot 2,5 liter vocht nodig.

Alcohol: Wanneer je alcohol hebt gedronken, heeft je lichaam ook meer vocht nodig dan normaal. Alcohol heeft namelijk een vochtafdrijvend effect.

Sport: Met (intensief) sporten kan je wel 1 tot 2 liter vocht per uur verbruiken. Daarom drinken sporters ook altijd zoveel!

Warm weer: Op warme dagen kan je uitdrogen. Drink 2 liter op een warme dag. Water, thee en fruit vullen je vochtbalans goed aan op warme dagen.

Zout eten: Van zout eten krijg je dorst. Dit komt doordat je lichaam meer vocht nodig heeft om het zout uit je lichaam te verwerken.

Ziek: Ook als je ziek bent is genoeg drinken essentieel. Zeker wanneer je moet overgeven of aan de diarree bent.