Hoe zit het met kraanwater op vakantie

Blog
4
 min
-
-

Is het water in Spanje drinkbaar?

Ja, het leidingwater in Spanje is veilig om te drinken.
Het leidingwater in Spanje kan een chloorsmaak hebben. Spanjaarden maken dan ook veel gebruik van flessenwater. Spanje staat op de 6e plaats wat betreft watergebruik: de gemiddelde Spanjaard gebruikt zo’n 320 liter water per dag. Nederlanders doen het met 200 liter minder.

Is het water in Frankrijk goed drinkbaar?

Leidingwater in Frankrijk is veilig om te drinken. Ook al is de kwaliteit van het leidingwater tegenwoordig goed, er wordt toch nog heel veel water uit flessen gedronken. Sommige reisgidsen raden flessenwater aan omdat het Franse leidingwater veel chloor bevat. De grootste waterverbruiker (39%) in Franse huishoudens is baden en douchen.

Kraanwater in Italië is veilig om te drinken
Italiaans leidingwater kan een sterke chloorsmaak hebben. Italianen maken daarom veel gebruik van flessenwater. In een poging om de afvalberg te verkleinen, proberen Italiaanse waterbedrijven leidingwater populairder te maken. Bijvoorbeeld door drinkwaterfonteinen te plaatsen in toeristische gebieden.

Kraanwater drinken in Turkije wordt afgeraden
Het leidingwater in Turkije is gechloreerd. Het wordt aangeraden om flessenwater te drinken; dit is overal verkrijgbaar. Controleer altijd of de dop van de fles niet al eerder is geopend. Drink alleen frisdrank uit flesjes en gebruik geen ijsklontjes. Het wordt zelfs aangeraden je tanden te poetsen met flessenwater. In 2030 verwacht Istanbul 15% meer drinkwater te verliezen door toegenomen verdamping uit reservoirs als gevolg van het broeikaseffect.

Kraanwater in Scandinavië
In de Scandinavische landen is het kraanwater van zeer goede kwaliteit. Het leidingwater in Finland en IJsland is zelfs zuiverder dan mineraalwater uit flessen en heeft geen verdere zuiveringstechnieken nodig. Het leidingwater uit het Noorse Aust-Agder is zelfs van zo’n hoge kwaliteit, dat het geëxporteerd wordt naar veel andere landen. En in Zweden zuivert men leidingwater met UV-straling in combinatie met mono-chloramine. Deze zuiveringsmethode geeft geen smaak en geur aan het kraanwater.

Kraanwater in Zuid-Europese Landen
In de Zuid-Europese landen is het ook veilig om water uit de kraan te drinken. In Portugal bevat het water veel kalk en ijzer, wat de smaak beïnvloedt en in Spanje kan het een lichte chloorsmaak hebben. In Italië zijn overal drinkwaterfonteinen geplaatst om aan te tonen dat het leidingwater van goede kwaliteit is om te drinken. Het water in Griekenland is volgens Vitens en de ANWB ook veilig om te drinken.

Veilig kraanwater in Europa
In veel vakantielanden, waaronder ook België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, is de waterzuivering gewoon op orde en kan je volgens Vitens gewoon veilig water uit de kraan drinken en je tanden ermee poetsen. Het kan zijn dat in sommige vakantielanden het water minder lekker smaakt. Dat komt omdat in Nederland het kraanwater zeer goed gezuiverd wordt. Drink daarom ook op je werk uit een mooi watertappunt.

Kraanwater in Griekenland is veilig om te drinken
In gebieden met gechloreerd drinkwater kiezen veel mensen voor water uit flessen. Bewoners van Athene en Samos hadden al in de 6e eeuw een primitieve vorm van waterleiding.

Kraanwater in België is veilig om te drinken
Hoewel het leidingwater in België van goede kwaliteit is, hebben veel Belgen de gewoonte om water in flessen te kopen. De Belgische overheid probeert middels de campagne ‘Drinkraantjeswater’ om de Belgen aan het leidingwater te krijgen, omdat het beter is voor het milieu en ‘de portemonnee’, en minstens even gezond als bronwater.

Kraanwater in Engeland. Veilig om te drinken
Water uit de leiding kan er soms wat troebel uitzien. Dit komt door overtollige lucht in het water. Dit trekt vanzelf weg, na een paar minuten is het water helder. Het is aan te raden alleen koud leidingwater te drinken. Warm water uit de leiding kan te veel koper bevatten.

Hoe lang moet ik (leiding)water koken voordat ik het kan drinken?

Als het kraanwater niet schoon genoeg is om te drinken, kun je het koken om de bacteriën te doen. Laat (leiding)water 3 minuten flink doorkoken en laat het daarna afkoelen tot kamertemperatuur. Nu is het weer schoon en drinkbaar! Door een beetje zout mee te koken kan de smaak van het water verbeteren.

Bij twijfel kan je altijd water uit flessen drinken of het aan de lokale bevolking vragen

Een handige manier om overal, waar mogelijk, kraanwater te kunnen drinken is met een RVS waterfles. Zo kun je altijd lekker water uit de kraan drinken. Thuis en op vakantie!