Wat is alkalisch water?

Blog
3
 min
-
-

Wat is alkalisch water?

Alkalisch water is water met een lagere zuurtegraad dan gewoon kraanwater. Dit betekent dat het rijker is aan ‘alkaliserende verbindingen’, waaronder calcium, silica, kalium, magnesium en bicarbonaat. Sommige mensen zijn van mening dat het het zuur in je bloed kan neutraliseren en je lichaam kan helpen om de voedingsstoffen effectiever te verwerken.

Zuiver kraanwater heeft een pH-waarde in de buurt van 7. Dat noemen we pH neutraal. Alkalisch water heeft een pH-waarde van meer dan 7. De pH-waarde van water is weer iets anders dan de waterhardheid. De hardheid van water wordt onder meer bepaald door de hoeveelheid calcium (kalk), magnesium en andere mineralen.

Kun je alkalisch water maken?

Als je lokale leidingwater zuurder is, vraag je je misschien af ​​of het mogelijk is om dat te verhelpen. Over het algemeen proberen waterleidingbedrijven altijd pH neutraal kraanwater te leveren. Je kan een machine kopen, een waterionisator genaamd, die alkalisch water creëert via een proces dat ionisatie wordt genoemd. De meeste scheikundigen zeggen echter dat “geïoniseerd water” een betekenisloze term is en dat gezondheidsclaims voor geïoniseerd water ongegrond zijn.

Is het goed voor mijn lichaam?

Om te beginnen is het menselijk lichaam complex. Of alkalisch water een duidelijk gezondheidsverschil oplevert – of niet – valt nog te bezien. Beweren dat iedereen moet ‘alkaliseren’ is te simpel gezegd. Om te beginnen heeft elk orgaansysteem een ​​uniek pH-balans. En omdat er verschillende manieren zijn waarop het lichaam de pH-balans in stand houdt, is het, als de pH-waarde afwijkt, belangrijk om de onderliggende oorzaak te achterhalen. Zonder de oorzaak te kennen, kan je niet bepalen of alkalisch water echt zal helpen.

Als iemand bijvoorbeeld een nieraandoening heeft, of een medicijn neemt dat de nierfunctie verandert, kunnen sommige mineralen in alkalisch water zich in het lichaam gaan ophopen. Voor deze mensen kan een hoge alkaliteit leiden tot negatieve bijwerkingen. Dus even een afspraak maken met de huisarts is dan beter.

De claims

We hebben enkele claims op een rijtje gezet in combinatie met de huidige onderzoeksgegevens.

 • Alkalisch water ontzuurt
  Zwak / speculatief. Het lichaam regelt de pH-waardes strak en verschillende organen hebben iets andere pH-vereisten. Er is weinig bewijs dat alkalisch water hieraan bijdraagt.
 • Alkalisch water verbetert de algehele gezondheid
  Zwak / speculatief. Het is niet duidelijk dat dit je gezondheid verbetert. Mensen met bepaalde gezondheidstoestanden moeten overmatige opname van mineralen vermijden.
 • Alkalisch water is belangrijk voor sporters
  Zwak / speculatief. Een goede hydratatie helpt atleten, maar er is geen bewijs dat alkalisch water in dit opzicht beter is dan normaal leidingwater.
 • Alkalisch water beschermt ons tegen gifstoffen
  Zwak / twijfelachtig. Er zijn stoffen die minder effect hebben in alkalisch water, maar andere gifstoffen kunnen juist gedijen in alkalisch water.
 • Alkalisch water verbetert de glucose huishouding
  Suggestief / speculatief. Uit onderzoek op ratten is gebleken dat de bloedsuikerspiegel lager is en er minder leverbeschadiging plaatsvond. Toch is dit niet bewezen het geval bij mensen.

IS GEBOTTELD WATER ALKALISCH?

Gebotteld mineraalwater heeft de neiging om alkalisch te zijn. Bronwater water is waarschijnlijk niet alkalisch. Het toevoegen van bepaalde mineralen aan water kan het alkalisch maken. Evian heeft bijvoorbeeld een pH-waarde van 7,2, wat meer alkalisch is. Hier lees je alles over het verschil tussen bronwater en mineraalwater.

CONCLUSIE

Ons lichaam en onze organen doen elke dag fantastisch werk om de pH-waarde van het bloed op het peil te houden. Op dit moment is er geen duidelijk bewijs of alkalisch water ons goed doet. Er zijn geen harde gegevens, hoe je het ook wendt of keert. Maar voor de meeste mensen zal het drinken van alkalisch water niet schadelijk zijn. Tenzij je last hebt van nierproblemen, dan kan je het beste even langs de huisarts aangezien een hoge alkaliteit negatieve bijwerkingen als gevolg kan hebben.