Wat is het verschil tussen bronwater en mineraal water?

7
 min
-
-

De overeenkomsten tussen bronwater en mineraal water

Zowel bronwater als mineraalwater wordt gewonnen uit onderaardse bronnen. Deze bronnen staan niet in verbinding met het grondwater. Het is niet toegestaan om
bronwater of mineraalwater te ‘behandelen’, bijvoorbeeld te verhitten of te beluchten.

Daarnaast moet het allebei van drinkwaterkwaliteit zijn en de bronnen moeten erkend zijn door het Ministerie van Volksgezondheid. Een hele lijst met vereisten dus, maar wat is dan precies het verschil?


De verschillen tussen bronwater en mineraalwater

Het belangrijkste verschil tussen bronwater en mineraalwater is de manier waarop het verpakt wordt. Mineraalwater wordt nadat het gewonnen is uit de ondergrondse bronnen gelijk verpakt in flessen of pakken. Bronwater daarentegen wordt eerst grootschalig vervoerd en pas later verpakt. Echter, is dit niet het enige verschil.

Mineraalwater heeft nog een aantal andere kenmerken waar het water aan moet voldoen. Deze kenmerken gaan voornamelijk over de stoffen die in het water voor moeten komen: de samenstelling van de mineralen.

Drink jij genoeg water?

Het is belangrijk om voldoende water te drinken. Een volwassen lichaam bestaat namelijk ongeveer voor 50 tot 65% uit water. Een belangrijk deel hiervan zit in ons bloed
en in onze hersenen. Ons bloed bestaat voor zo’n 92% uit water en onze hersenen voor 80%. Het water in ons lichaam zorgt ervoor dat voedingstoffen naar de cellen worden vervoerd en dat afvalstoffen worden afgevoerd.

Verder regelen we met behulp van water onze lichaamstemperatuur en versterken we ons afweersysteem. Kortom, genoeg water drinken is erg belangrijk voor de mens. Hier lees je hoeveel water je per dag mag drinken.


Vind je het soms lastig om elke dag genoeg water te drinken? Het helpt om altijd een flesje water bij je te hebben. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Een perfecte oplossing is een rvs-waterfles bijvoorbeeld. Zo heb je altijd gekoeld water bij je, en het is ook nog eens veel beter voor het milieu dan plastic flesjes.

Wat is natuurlijk mineraal water?


Naast bronwater en mineraalwater is er ook nog natuurlijk mineraalwater. Voordat water zo genoemd mag worden moet het aan extra eisen voldoen. Het mineraalwater moet een gehalte aan mineralen, sporenelementen of andere bestanddelen bevatten die het water een ‘therapeutische waarde’ of ‘heilzame werking’ geven.

Deze samenstelling van mineralen moet gedetailleerd vastgesteld worden. Ook mag er in het water bijna niets toegevoegd of weggehaald worden.


Waarom niet gewoon kraanwater?


Soms wil het nog wel eens misgaan met bronwater of mineraalwater. Zo heeft de Franse regering ooit geadviseerd om regelmatig van merk te wisselen bij het drinken
van bronwater of mineraalwater. Dit komt omdat sommige merken ontzettend veel mineralen bevatten.

Zo zit er in één liter van het Sloveense watermerk Rogaska wel 1070mg magnesium, terwijl de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid rond de 300mg ligt. Daarnaast zijn de normen waar verpakt bronwater of mineraalwater aan moeten voldoen lager dan bijvoorbeeld die van het kraanwater in Nederland. Wij hebben dus strengere normen voor ons kraanwater, ook al is de kwaliteit van alle drie vaak goed.


Kitty Nijmeijer van de Universiteit Twente heeft in een collegezaal uitgelegd dat je beter kraanwater kunt drinken dan mineraalwater. Met de hulp van membraanfilters liet ze zien hoe op het oog vervuild water kon worden omgetoverd in heerlijk zuiver drinkwater.

Benieuwd hoe Zereau Drinks | KRNWTR+ jou kan helpen met onbeperkt gefilterd, gekoeld en bruisend water op kantoor, op school of in de horeca?

De feiten op een rijtje:


● Voor 1 fles bronwater heb je 0.25 liter olie en 3 liter water nodig. Daarbij heb je voor de productie van waterflessen jaarlijks ongeveer 2,7 ton aan plastic nodig.
Dat is maar liefst 2,5% van de wereldwijde olieproductie.


● Bronwater zorgt voor veel meer CO2 uitstoot. Door productie, verpakking en transport zorgt bronwater voor 500 keer meer CO2 uitstoot dan dezelfde
hoeveelheid bronwater. Één glazen fles bronwater creëert bijvoorbeeld 450 gram CO2 uitstoot. Dat is meer dan de uitstoot per kilometer van een Hummer!


● Kleine plastic flessen worden in Nederland slechts voor 20% gerecycled. De rest belandt op vuilnisbelten of in een verbrandingsoven. In andere landen wordt het plastic afval in zee gegooid met als gevolg een enorme plastic berg in de Stille oceaan dat ook wel de Great Pacific Garbadge Patch wordt genoemd.


● Plastic afval bedreigt meer dan 914 verschillende diersoorten. Schildpadden blijken extra kwetsbaar te zijn. Vanaf het moment dat ze uit het ei kruipen zijn ze
kwetsbaar. Op de weg van het strand naar de zee kunnen ze al plastic binnen krijgen.


● Je betaalt voor flessenwater 500 tot 1000 keer meer dan voor kraanwater. Voor gemiddeld 15 eurocent krijg je in Nederland 100 liter kraanwater. En wij
betalen in de Albert Heijn soms wel 65 eurocent voor 500 ml.


● Multinationals als Evian, Spa en Perrier bezitten de grootste (grond-)waterbronnen. Er gaan dus grote financiële belangen gepaard met de verkoop van bronwater. Bovendien halen zij meer water uit de grond dan op natuurlijke wijze kan worden aangevuld. Zo kunnen ecosystemen sneller ontwricht raken.