Hoeveel suiker zit er in frisdrank?

Blog
4
 min
-
-

Te veel suiker in frisdrank

Ongeveer de helft van de frisdranken doen onder voor een glaasje cola als het aankomt op het suikergehalte. Als je Roosvicee aanlengt volgens receptuur op de fles, zit er maar 10% minder suiker in dan in Coca-Cola. Caprisun bevat met 3 suikerklontjes per 250ml duidelijk het minste suiker.

Zereau Syrups

 • Chocomel: 29,5 gram suiker = 7,5 suikerklontjes
 • Caprisun: 11 gram suiker = 3 suikerklontjes
 • Vifit: 16,5 gram = 4 suikerklontjes
 • Coca-Cola: 26,5 gram suiker = 6,5 suikerklontjes
 • Roosvicee: 23,33 gram suiker = 6 suikerklontjes
 • Red Bull: 27,5 gram suiker = 7 suikerklontjes
 • Fristi: 19,75 gram = 5 suikerklontjes

Suiker

Suiker levert je lichaam wel energie (calorieën), maar het voorziet je lichaam niet van de nodige vitamines, mineralen en vezels. Het drinken van suikerhoudende dranken kan bijdragen aan het ontstaan van overgewicht.

Er wordt door het lichaam geen onderscheid gemaakt tussen van nature aanwezige of toegevoegde suiker. Dit geldt voor alle soorten suiker en voor honing, siropen en stropen. Alle suikers worden door het lichaam op dezelfde manier verwerkt. Ze worden door het lichaam afgebroken tot glucose, de ‘brandstof’ voor het lichaam, en leveren dezelfde hoeveelheid calorieën.

Drink genoeg water

Om het risico op overgewicht te voorkomen is het dus belangrijk om niet te veel frisdrank en andere drankjes die suiker bevatten te drinken. Wel is het essentieel om genoeg water te blijven drinken. Dit heeft een positief effect op je gezondheid, concentratie en energie. Een overzicht van de gezonde voordelen van water drinken vind je in dit artikel.

Maak water drinken leuker

Verwen jezelf of verras je tafelgasten met een van deze suggesties, of combineer er zelf ook lekker op los. Calorie-arm,  lekker en beter voor het milieu dan flesjes fris.

 • Water met komkommer
  Tip: gebruik een dunschiller voor het mooiste effect
 • Kraanwater met frambozen
 • Waterkaraf met limoen
 • Eau a la menthe (met een takjes munt)
 • Een karafje water met sinaasappel
  Tip: maak met eens scherp mesje lange slierten van de schil.

Claims

Let op! Sommige producenten zetten op het etiket ”zonder toegevoegde suikers”. Dat wil niet zeggen dat er geen suikers in zitten. Meestal zijn er dan van nature suikers aanwezig in een product. Check dus altijd hoeveel suikers (vaak ook aangeduid onder koolhydraten) er in het product zitten.

Met een Zereau Drinks | KRNWTR+ drinkfles drink je voldoende water en krijg je geen (verborgen) suikers binnen. Daarnaast blijft je water lekker lang koel in een Dutch Design roestvrijstalen waterfles.

Zoetstoffen

Wat is stevia?
Stevia is een nieuwkomer onder de zoete smaakmakers. De bladeren van de stevia, een plant die in Zuid-Amerika groeit, smaken wonderlijk zoet; véél zoeter dan suiker. De Europese Unie heeft stevia eind 2011 toegestaan als zoetmiddel. En is een van de weinige verantwoorde zoetstoffen. Je moet een beetje aan de smaak wennen en niet meer dan de aanvaardbare dagelijkse inname nemen. Dit is 4 mg x kg lichaamsgewicht per dag.

Zijn er nog andere natuurlijke zoetmakers?
Jazeker. Denk bijvoorbeeld aan gedroogd fruit, agave-siroop en kokospalmsuiker. Deze producten bevatten vaak vooral vruchtensuiker (fructose); dit levert net als tafelsuiker calorieën en verhoogt de bloedsuikerspiegel. Suiker = suiker.

Natuurlijk alternatief

Een zoet drankje op z’n tijd kan natuurlijk hartstikke lekker zijn. En wanneer je dit met mate drinkt hoeft het ook helemaal niet zo slecht te zijn. Zereau Drinks | KRNWTR+ biedt een duurzaam alternatief: 100% natuurlijke siropen. Deze zijn heerlijk aan te lengen met zowel plat als bruisend water.

Etiketten

Op een etiket worden de ingrediënten vermeld die zijn gebruikt bij de bereiding van het product. Dit gebeurt in afnemende volgorde van hoeveelheid: wat bovenaan staat, zit er het meest in.

Onder het koolhydraat gehalte is aangegeven hoeveel hiervan als suiker aanwezig is. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen van nature aanwezige of toegevoegde suikers.

 • Suiker-arm. Het suikergehalte van het product is maximaal 5 gram/100 gram of 2,5 gram/100 milliliter.
 • Suikervrij. Het suikergehalte van het product is maximaal 0,5 gram/100 gram of 0,5 gram per 100 milliliter.
 • Zonder toegevoegde suikers. Aan het product zijn geen suikers of zoetstoffen toegevoegd. Als dat van toepassing is, moet er op het product staan: “Dit product bevat van nature aanwezige suikers”.


Benieuwd hoeveel liter je per dag moet drinken? Dat lees je hier.